NL
Gratis verzending

BE Gratis verzending vanaf
€90,-

Volgende werkdag in huis

Search

  Handleiding Onderhoud Messen

  Als het goed is heb je inmiddels onze prachtige handgemaakte koksmes ontvangen of komt deze er nog aan.

  Via deze pagina geven we je graag onderhoudstips om de levensduur van onze T&M Knives te verlengen.

  1. 1- Plaats de koksmes niet in de vaatwasser. Gezout en warm water is geen goede plek voor een professionele koksmes. Was je koksmes na gebruik altijd met de hand en droog het mes meteen af. Leg het vervolgens op een droge plek.
  2. Berg je mes veilig op in de meegeleverde beschermcover of in een messenblok of magneet. Laat je mes nooit los in de lade liggen. Door het trekken aan de lade schuiven messen langs elkaar heen. Dit zorgt voor schade en botheid aan het koksmes.
  3. Voorkomen is beter dan genezen, zo ook met geslepen koksmessen. Onderhoud je koksmes door regelmatig te slijpen. Wanneer je koksmes te bot is, wordt het steeds lastiger om deze scherp te krijgen. Gebruik een normale messenslijper, wetsteen of aanzetstaal, alle 3 de varianten zijn prima.
  4. Is er toch corrosie ontstaan doordat het mes niet goed behandelt is? Geen paniek, dit kun je gemakkelijk oplossen. Probeer in eerste instantie de plek(ken) in te wrijven met olijfolie. Laat het 60 seconden intrekken en wrijf het er voorzichtig af. Maak het mes vervolgens weer schoon en droog het af met een droge doek Herhaal dit enkele dagen.

   MESSENSLIJPER

  Messenslijper gekocht? Hoe gebruik ik deze het meest efficiënt?

  1. Zet de messenslijper neer op een vlakke en droge ondergrond. Dankzij de grip en de anti-slipbodem voorkom je dat je kunt uitschieten. Zorg ervoor dat je de messenslijper stevig vasthoudt
  2. Zorg ervoor dat je altijd het mes in een richting door de slijper ‘trekt’. Ga nooit op en neer met het mes, dit beschadigd niet alleen jouw mes maar ook de messenslijper.
  3. Begin als jouw mes bot is bij ‘2’ en ga door tot en met ‘4’.
   Is jouw mes niet te bot begin dan bij ‘3’ en ga door tot en met ‘4’.
  4. Omdat het een slijpproces is zullen er minuscule deeltjes van afgeslepen materiaal (metaal) ontstaan. Daarom moet je na het slijpen altijd je mes goed afspoelen, schoonmaken en drogen.
  5. Het slijpen van scharen gebeurt bij ‘1’. Het zelfde geldt voor scharen; ga nooit op en neer met de schaar. Houdt de schaar in de handen en maak een kleine opening met de schaar. In tegenstelling tot de messen maak je geen trekbeweging, maar een vloeiende duw. De schaar zal als het ware van zelf open worden geduwd. Herhaal dit een paar keer met de slijper voor optimaal resultaat. Omdat ook bij dit slijpproces minuscule deeltjes van afgeslepen materiaal(metaal) ontstaan, zal je altijd de schaar goed moeten afspoelen, schoonmaken en drogen.